Tuesday, January 12, 2010

Isu Penggunaan Kalimah Allah - Patuhilah Titah SPB Yang diPertuan Agong

Istana Negara Malaysia telah mengeluarkan kenyataan seperti berikut :-

SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG BERHARAP RAKYAT BERTENANG DALAM MENANGANI ISU PENGGUNAAN KALIMAH ALLAH


Kuala Lumpur, 8 Januari – Adalah dimaklumkan bahawasanya Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Watiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah mengambil perhatian serius terhadap isu penggunaan kalimah Allah dalam majalah Herald-The Catholic Weekly oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Sehubungan itu Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong menitahkan semua pihak agar sentiasa menghormati kesucian ajaran dan kedudukan Agama Islam sebagai Agama Rasmi Persekutuan Malaysia. Bagi menjamin suasana aman dan harmoni di antara penganut yang berlainan agama, maksud dan rujukan kalimah ALLAH dalam konteks umum hendaklah menepati sifat yang ditetapkan oleh Islam kerana amalan ini sekian lama telah diterima baik oleh semua penganut agama lain di Malaysia. Baginda amat berharap agar semangat perpaduan dan hormat-menghormati antara kaum dan agama yang menjadi tunjang kekuatan negara ini sentiasa dijaga.

Memandangkan pihak Kerajaan sedang mengambil langkah-langkah yang perlu berbangkit daripada keputusan Mahkamah Tinggi baru-baru ini maka Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong juga turut menzahirkan harapan Baginda agar semua pihak terutamanya orang-orang Islam agar bertenang. Baginda juga menitahkan agar semua pihak saling menghormati semua tempat ibadah tanpa mengira agama.

No comments:

Post a Comment